Ingredienser:

  • 3 st 3dl ekologisk grädde
  • 3 msk ekologisk fil
  • havssalt efter tycke och smak, jag tog ca ½ tsk
  • 4 dagar

 

Gör så här:

Dag 1: häll 3dl grädde i en skål. Blanda i 1 msk filmjölk, täck med plast och låt stå i rumstemperatur.

Dag 2 och 3: upprepa dag ett. Nu har du tre st skålar med olika syrad grädde. Dag 4: häll all grädde i en skål (nu är den tjock och liknar creme fraiche) och ställ in i kylen mint 4 timmar.

Tag ut skålen och börja vispa, med elvisp eller köksmaskin på mellanhastighet. Först tjocknar den, sedan blir den rinnig och till sist fälls vasslen ut (det som blir buttermilk) och smöret bildar gula klumpar. Vispa litet till så att all vassle har fällts ut.

Sätt ett durkslag över en skål och häll ut smöret. Rör runt och krama försiktigt så att vasslen rinner ut i skålen (häll upp vasslen i en burk och ställ kallt. Den ser ut som vattning filmjölk. Njut i smoothies eller som brödvätska).

Tvätta smöret genom att försiktigt spola igenom det med iskallt vatten (annars smälter det), till dess att vattnet som rinner igenom är alldeles klart.

Krama försiktigt ur vattnet och lägg tillbaka smöret i skålen. Rör smöret så att vätskan kryper ut och smaksätt med saltet.

Smöret håller sig åtminstone en vecka i kylen. Ta fram det en stund innan du skall äta det så att smaken kommer fram ordentligt. Slow food pleasure…