Ingredienser:

  • 3 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vitvins­vinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 2 ½ dl filmjölk
  • 1–2 msk röd karamellfärg
  • ågon vacker ört, exempelvis oxalis eller mynta

Syrlig kvargfrosting:

  • 2 dl creme fraiche
  • 300g kvarg
  • 2 msk florsocker
  • nypa vaniljpulver

Äppelsallad

  • 2-3 äpplen, gärna någon svensk sort
  • mynta
  • 1 tsk äppelcidervinäger

 

Gör så här

Kakan:

Sätt ugnen till 175 grader.

Lägg ett bakplåtspapper underst i en springform och smörj hela formen. Bröa formen med litet vetemjöl istället för ströbröd (så slipper du smulor i glasyren)

Vispa socker och ägg poröst.

Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna och vila i minst 3 timmar i kylen, så blir monteringen enklare.

Frosting:

Vispa creme fraichen till ett fast skum. Först blir den rinnig men fortsätt bara att vispa så bildas ett fast skum. Vänd ner socker och vaniljpulver.

Montering:

Lägg kakan på ett tårtaft och dela den i tre lager. Lägg ett tunt lager glasyr mellan varje lager och toppa med ett tjockt lager glasyr. Dekorera med bär och/eller vackra örter som oxalis eller mynta. 

Äppelsallad:

Behåll skalet på äpplet och skär det i små jämnstora kuber ("brunoise"). Lägg äppelkuberna i en skål med litet vatten och vinäger till servering, så blir inte äpplet brunt.

Hacka myntan och blanda med äpplet precis innan servering.