Minimal arbetsinsats som ger jättegoda och saftiga bullar till frukost eller mat. Det är också väldigt gott att smaksätta bullarna med örter, hackade oliver eller litet soltorkade tomater. Saltet kan bytas ut mot örtsalt och variera gärna mjölsorterna. 1/2 dl solrosfrön eller valnötter blir också himla gott. 

 Jag gör alltid både matbröd och vetebröd kalljäst. De blir godast så tycker jag och så behöver man inte så mycket jäst. Ett tips är att röra ihop degen på kvällen och väcka dina kära med bröddoft morgonen därpå…

 

Ingredienser:

5 ½ dl kallt vatten

½ dl rapsolja

1 msk havssalt

1 tsk honung

½ pkt jäst (25 g)

7-8 dl vetemjöl

3 dl  fullkornsmjöl eller grahamsmjöl

 

 

Gör så här:

Lös jästen i vattnet tillsammans med salt. Häll i mjölet (börja med 7 dl vetemjöl och se om det räcker) och dra ihop degen, som blir ganska kladdig. Låt degen jäsa i rumstemperatur minst 2 timmar eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på max. Mjöla köksbänken och stjälp ut degen.

Strö litet mjöl även på ovansidan och tryck försiktigt till degen. Klipp och forma små bullar så gott det går och låt dem jäsa en stund till på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in plåten när ugnen är riktigt varm och grädda i ca 15 minuter totalt (5 minuter på maxtemp, sedan sätter du ner värmen något) eller tills bullarna har fin färg.

Tag ut bullarna och spraya dem med en blomspruta, så får bullarna en vacker och glansig yta.