Detta är slow food och smeten tar två dagar att mogna, MEN det är så värt det! Dessutom är den totala arbetsinsatsen att få till smeten kanske  20 minuter... Glutenfria, laktosfria, och utan ägg (veganska!) är mina dosas starkt beroendeframkallande. Den friskt syrliga och fast konsistensen gör dem lika goda med salt topping (som på den här bilden där det ligger grönkålssallad, picklade rödlök, rostade solroskärnor och hampafrön på nystekta och knapriga dosas), som med något sött, exempelvis färska bär, lönnsirap och en klicka grädde. Bara att köra igång!

Ingredienser (ca 15 pannkakor)

2 dl vardera av parboiled och ”rått” ris, exempelvis basmati

1 dl röda linser

1 msk bockhornsklöver

2 msk rismjöl

vatten

en nypa havssalt

 

Gör så här:

Lägg ingredienserna i blöt (rissorterna ihop och linser och bockhornsklöver ihop) i ca 6 timmar eller över natten.

Häll av och spara blötläggningsvattnet och mixa ingredienserna var för sig till tjock gröt. Späd med blötläggningsvattnet.

Blanda ris och linsgrötarna, rör i rismjölet och späd med vatten till en konsistens som litet tjock pannkakssmet och blanda i saltet.

Låt stå i dagstemperatur i ca 1 dygn. Det ska bubbla och dofta friskt syrligt.

Ställ in i kylen minst två timmar eller över natten.

Stek i olja eller smör. I Indien är dosas tunna och krispiga och gräddas bara på ena sidan. Dessa blir mer som amerikanska pannkakor men väldigt goda och friska i smaken.

 

Smeten håller sig i kylen i en knapp vecka.