En knaprig och ingefärssmakande kaka som gifter sig jättefint med den syrliga och fruktiga kurden. Perfekt till en kopp te!

Ingredienser

Havrekakor

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 bitar syltad ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 1-2 krm torkad ingefära
  • 1 nypa salt

Halloncurd

  • 300 g frysta och tinade hallon
  • 1 ½ gelatinblad
  • 2 ägg
  • 4 äggulor
  • 1 dl + 2 msk strösocker
  • saften från 1 lime
  • 75 g osaltat smör

 

Gör så här

Havrekakorna

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka den vita chokladen och finstrimla ingefäran.

Rör ihop smör och socker och tillsätt äggen. Blanda så att du får en så slät smet som möjligt. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt och rör i smeten. Blanda till sist ner choklad och ingefära.

Rulla bollar av degen och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska vara lite kladdig. Platta ut bollarna med lätt hand.

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Halloncurd

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa hallon och 2 msk socker med en stavmixer och passera purén genom en sil.

Rör ihop ägg och äggulor litet slarvigt i en bunke.

Koka upp hallonpuré, resten av sockret och limesaften i en kastrull och låt svalna en aning.

Häll vätskan över äggen under omrörning och se till att ägg och hallon blandas ordentligt.

Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm försiktigt upp under konstant omrörning till dess att krämen tjocknar. Rör ner smör och gelatinblad och låt curden svalna. Ställ curden kallt ett par timmar så att den stelnar.

 

Montering

Lägg en klick curd på en kaka och dekorera med ett färskt bär eller litet citronmeliss.