Vårlig oxgryta med senap och färska örter

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar
  • 1-2 lit vatten
  • 250 g vardera av morötter, palsternacka, persiljerot och svartrot (2 litet större av varje och 3-4 svartrötter)
  • 2 gula lökar
  • 1 förp lättcremefraiche
  • 3 klyftor vitlök
  • 3-4 tärningar kycklingbuljong
  • 2 msk dragonvinäger
  • 1-2 msk vardera av dijon och grov senap
  • 1-2 tsk dragonblad i vinäger
  • 2 lagerblad
  • svartpeppar
  • 2 msk maizena
  • persilja, dragon och körvel att klippa över grytan

 

Gör så här:

Skala rotfrukterna och dela dem i jämntjocka och inte alltför små bitar. Skala svartrot med plasthandskar eftersom den avsöndrar en klibbig vätska och lägg dem i en skål med vatten och litet vinäger, så behåller de sin vita färg. Hacka vitlöken.

Lägg grytbitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker köttet helt.

Koka upp och skumma.

Lägg i resten av ingredienserna utom creme fraichen och koka på låg värme till dess att köttet är helt mjukt och mört. Det tar ca 1 1/2 timme. 

Rör i creme fraiche och smaka av med mer senap, dragon och ev salt och peppar

Red av med maizenan utrört i litet vatten.

Klipp över färska örter och servera med potatispuré.