Ingredienser
- 1 kg grytbitar
- 1-2 lit vatten
- 250 g vardera av morötter, palsternacka, persiljerot och svartrot (2 litet större av varje och 3-4 svartrötter)
- 2 gula lökar
- 1 förp lättcremefraiche
- 3 klyftor vitlök
- 3-4 tärningar kycklingbuljong
- 2 msk dragonvinäger
- 1-2 msk vardera av dijon och grov senap
- 1-2 tsk dragonblad i vinäger
- 2 lagerblad
- svartpeppar
- 2 msk maizena
- persilja, dragon och körvel att klippa över grytan
Gör så här:
Skala rotfrukterna och dela dem i jämntjocka och inte alltför små bitar. Skala svartrot med plasthandskar eftersom den avsöndrar en klibbig vätska och lägg dem i en skål med vatten och litet vinäger, så behåller de sin vita färg. Hacka vitlöken.
Lägg grytbitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker köttet helt.
Koka upp och skumma.
Lägg i resten av ingredienserna utom creme fraichen och koka på låg värme till dess att köttet är helt mjukt och mört. Det tar ca 1 1/2 timme.
Rör i creme fraiche och smaka av med mer senap, dragon och ev salt och peppar
Red av med maizenan utrört i litet vatten.
Klipp över färska örter och servera med potatispuré.