Honungsrostade morötter, syrlig majonäs och en driva körvel

Mars är ingen höjdarmånad för matlagning. Höstens och vinterns grytor och buljonger känns over and done with. Inget spirar ännu... Men rotfrukterna som har legat till sig hela vintern är mätta och fulla på smak, så här kommer ett recept som drar nytta av mars begränsningar och flörtar med det som komma skall. Morötterna passar jättebra på en buffé eller som tillbehör till ugnsrostad kyckling.

 

Ingredienser (4 pers som tillbehör, 6 pers på buffé)

  • 4 mellanstora morötter
  • 1 kruka färsk körvel
  • 2 msk god olja, gärna kallpressad rapsolja
  • ca 1/2 dl majonäs (köpt eller ännu hellre egenvispad, då vet du ju vad som är i den)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • något rostat som ger crunch (här brynte jag smör och rostade klippt havre. finns inte havres så rosta några hasselnötter eller solrosfrön och blanda med litet brynt smör)
  • salt
  • svartpeppar
  • en nypa vaniljpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötterna och dela dem i stavar.

Smaksätt majonäsen med litet vinäger. Den ska bli syrlig men inte sur.

Lägg morötterna i ena ugnspanna och krydda med salt, peppar och vaniljpulver. Häll till sist över rapsoljan.

Bala morötterna i ugnen tills de är mjuka och har fått färg. Det tar ca 25 minuter.

Låt morötterna svalna litet och klicka över majonäsen, ös på med en rejäl driva körvel och hoppa med ditt crunch.