Den här läckerbiten föddes när jag bakade till en teprovning med riktigt exklusiva teer. Och jag kan helt ärligt säga att alla eaters blev knockade av smakexplosionen. En sån hit! En klassisk bakverk med en modern och parfymerad twist. Ett tips är att först göra krämen och låta den stå och mogna över natten innan du ger dig på petit chouxerna.

 

Petit Choux

 • 2,5 dl mjöl
 • 1 ¼ dl vatten
 • 1 ¼ dl mjölk
 • 5 g salt
 • 10 g socker
 • 125 g osaltat smör
 • 5 ägg
 • 1 stor spritspåse med tyll

 

Citrongräskräm

 • 3 ½ dl mjölk
 • 100g vit choklad
 • 4 äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 30 g osaltat smör
 • 2 ½ msk maizena
 • 2 stänger citrongräs
 • 1 vaniljstång
 • 1 spritspåse med smal tyll
 •  

 

Gör så här:

Petit choux

Sätt på ugnen på 200 grader.

Knäck äggen och vispa dem litet lätt tillsammans med saltet. Sikta mjölet så att det är klumpfritt.

Blanda smör, vatten och mjölk i en kastrull och värm dem på lag värme.

Vispa i mjölet och rör kraftigt med en slev. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är glansig och släpper kastrullen. På så sätt ångar överskottsvattnet bort.

Tag av kastrullen från plattan och rör i de lättvispade äggen, en liten skvätt i taget. Rör ihop smeten ordentligt med sleven mellan skvättarna (först delar den sig men fortsätt bara att röra så går den ihop igen). Smeten ska gå från att vara fast till en seg och krämig konsistens.

Klicka i smeten i spritspåsen (ett tips är att sätta spritspåsen i ett litermått eller liknande så blir den enklare att fylla). Glöm inte att först klippa av toppen på påsen och sätta i spritstoppen.  Spritsa ut små klickar (de ska vara mindre än en 5-krona) med ganska stort mellanrum på en plåt (de växer när de gräddas).

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan för då kan de falla ihop.

Tag ut de uppblåsta små bullarna och låt dem svalna helt innan du fyller dem med krämen.

 

Citrongräskräm

Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål.

Vispa ihop ägg-gulor (spara vitorna till maräng!), socker och maizena i en annan skål.

Skåra och skrapa ur vaniljstången. Banka citrongräsen och koka upp dem tillsammans med vaniljstång och mjölk i en kastrull. Låt mjölken stå och svalna i minst 15 minuter, så att den drar till sig vaniljen och citrongrässmakerna.

Sila av mjölken över äggblandningen och blanda ordentligt.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills dess att vätskan tjocknar och blir kräm (vilket händer vid 82 grader). Häll den varma krämen över chokladen och rör tills chokladen är smält. Blanda till sist i smöret och låt krämen stå och vila tills den är helt sval. Gärna över natten.

 

Montering

Klicka upp krämen i en spritspåse på samma sätt som med petit chouxdegen. Här är det viktigt att tyllen är smal. Tryck tyllen in i petit chouxen och fyll hålrummet med kräm. Dra ut tyllen igen. Stoppa genast in den fyllda petit chouxen i munnen, blunda, tugga och låt ingen störa dig…

Det går att variera smaksättningen på krämen på alla möjliga vis. Prova tex att byta ut den vita chokladen mot lika dela mörk och ljus choklad och ersätt citrongräset med litet apelsinzest.